Gåtornas Palats

2010-07-30 @ 21:14:51
Idag tänkte jag skriva lite om en bok jag nyligen läst och starkt rekommenderar.

Boken heter Gåtornas Palats och är Dan Browns debutbok. Dan Brown har efter denna bok bland annat skrivit Da Vinci-koden och Änglar och Demoner.


Baksidestext:


The National Security Agency (NSA) är en topphemlig organisation, mycket mäktigare än CIA. När NSA: s oslagbara dator TRANSLTR hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den brillianta Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen, utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA: s underrättelsetjänst i sank.

Två händelsekedjor sätts snabbt igång. Susan söker förrädaren inom NSA: s väggar, och hennes fästman, David Becker, skickas av NSA till Sevilla i en intensiv och farlig jakt på ringen som har kodens lösning ingraverad. Snart går det dock upp för Susan att hon står i en härva av hemligheter och lögner. Hon slåss inte bara för sitt land utan också för sitt eget och Davids liv.


Denna bok sträcklaste jag. Så pass fängslande är den. Den fick mig att börja undra är jag bevakad? Läser de denna text? Lyssnar de i andra telefonänden? Man blir lite smått paranoid efter att ha läst den och får nästan för sig att kryptera precis allt man skriver.

Men en sak kan jag lova er - den är värd både nojjan och tiden. Den bjöd på spänning, logik och mystik, faktorer som enligt mig gör en story bra och en bok läsvärd. Läs den.

Orimligt

2010-07-29 @ 15:50:49
När jag vaknade upp imorse, eller ja, klockan ett på eftermiddagen, kom jag att tänka på en sak som kan vara bra att ta upp.


Det handlar nämligen om priser för klippning. På alla salonger jag klippt mig på har priset för klippning varit samma för män och kvinnor. Visst, jämställdhet i all ära, men i vissa fall är priserna helt orimliga.

Ska priset verkligen vara lika för en person som har 2 cm hår som för en person med hår ned till svanken? Tänk er en tunnhårig pensionär med 2 cm hår som måste trimma frisyren lite. Ska han behöva betala 300 kr+ för det? - Samma pris som kvinnan brevid betalat för lugg, urtunning och uppklippning av sitt knälånga hår. Jag säger inte att det ska vara olika priser för män och kvinnor för självklart finns det långhåriga män också, men kan man inte ändra priset lite och anpassa det efter hårlängd och efter hur mycket håret ska bearbetas?


Något värt att tänka på.

Nu ska jag ut på en promenad i regnet. Ha det bra så länge.

Home, sweet home

2010-07-28 @ 01:07:14
Oavsett hur mycket jag älskar att åka utomlands så finns det inte mycket som kan jämföras med känslan av att få komma hem till sin egen säng och till ett svenskt tangentbord.

Vi kom hem klockan två i morse efter två jobbiga flygturer med mellanlandning i Frankfurt i Tyskland där vi fick vänta i 3 och en halv timme tills påstigningen på flyget till Sverige.


Första flygningen var jobbig. Det satt en kvinna på platsen framför mig med sin son som grät och skrek hela vägen och som också ställde sig upp och helt sonika ryckte mig i håret. Det blev inte mycket sömn där inte. På flygningen från Frankfurt till Arlanda hamnade jag även där bakom en kvinna med ett gråtande barn. Ingen sömn där heller. Cirka klockan 00:10 hade vi hämtat vårt bagage och begav oss till parkeringen för en biltur på 1 och en halv timme hem till Eskilstuna.

Vilken semester!
Det har badats, pratats, skrattats. Vi har smugit ner till köket klockan 4 på morgonen och lagat mat, vi har knuffat i varandra i poolen med kläderna på, vi har haft vattenkrig mitt i natten, svämmat över halva golvet sen halkat på vattnet och väckt alla sovande. Vi har blivit utelåsta mitt i natten och tvingats smyga in genom ett öppet fönster, vi har klättrat upp på hustak och en massa andra tokigheter. Vilka sköna minnen jag samlat på mig.
Semestern har varit underbar.

Jag har dock inga bilder att visa för tillfället. Jag tog inte med min kamera, men min kusin har fotat en hel del och när jag får bilderna skickade till mig ska jag ladda upp en eller två.

Ha det bäst! :D
oui, c'est moi


Jag är en person som skrattar mycket, även då jag inte borde, en nördig person som missbrukar uttryck som "ftw", "lol", "omg" och "rofl”, en person som älskar att prata med olika dialekter, en person som gör diverse retarded stuff rent spontant, en person som älskar att göra ljudeffekter när hon ska berätta något, en person som gillar att använda diverse Al Fadji-uttryck, en person som är hyperaktiv väldigt ofta, en person som älskar Tv - serier, en person som är beroende av LOKA päron, en person som är intresserad av aktuella samhällsfrågor, en person som går andra året på IT-programmet, en person som är sig själv.
RSS 2.0